Προβολή αναπάντητων δημοσιεύσεων | Προβολή ενεργών θεμάτων Τώρα είναι 21 Αύγ 2019, 15:25Απαντήστε στο θέμα  [ 16 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ - 
Συγγραφέας Μήνυμα
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 01 Ιαν 2010, 02:54
Δημοσιεύσεις: 2728
Τοποθεσία: Ηλιούπολη
Δημοσίευση ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ -
ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ

Εικόνα


Είναι πλέον γνωστό, ότι σε κάθε εξόρμηση μας, θα ψάξουμε να βρούμε παλιά ξωκλήσια, ή Μοναστήρια. Αυτά που μοιάζει να μην τα ακουμπάει ο χρόνος ή ανθρώπινο χέρι. Έτσι και αυτή την φορά ψάξαμε και μάθαμε για την Παναγιά την Πολεμάρχα, ένα παλιό μοναστήρι!! Μας είπαν στην Παλιά Επίδαυρο, μετά το κοιμητήρι και 2 χλμ βορινά, υπάρχει ένας χωματόδρομος που οδηγεί στην Πολεμάρχα. Για να είμαι πιο σαφής, και για να το βρείτε εύκολα ( αξίζει τον κόπο ! ) φεύγοντας από Παλιά Επίδαυρο, και βγαίνοντας στον Εθνικό δρόμο, έχουμε κατεύθυνση προς Αθήνα. 500μ στο αριστερό μας χέρι έχει ένα βενζινάδικο, και στο δεξί μας χέρι ένα πάρκινγκ σκαφών και τροχόσπιτων. Μόλις περάσουμε το πάρκινγκ στα 100μ μπαίνουμε δεξιά στον χωματόδρομο, και ακολουθούμε τον κατηφορικό δρόμο. Έχει ταμπέλες, οπότε είναι εύκολο να το βρείτε. Να σημειώσω εδώ, ότι χρειάζεται όχημα 4χ4, γιατί ο δρόμος δεν είναι βατός για συμβατικό όχημα. Φυσικά υπάρχει και πρόσβαση από την θάλασσα, που δίνει την ευκαιρία και για μπάνιο, ή ακόμα καλύτερα και για ελεύθερο κάμπινγκ. Φυσικά αν κάνουμε κάμπινγκ τα σκουπίδια μας τα παίρνουμε μαζί μας, και δεν τα αφήνουμε πίσω !!!
Η διαδρομή πανέμορφη, και σε γεμίζει έντονες μυρωδιές, από ρετσίνι και μυρτιές. Ό ήχος της θάλασσας που σκάει αφρισμένη, πάνω στα βράχια σε γαληνεύει, και σε ταξιδεύει σε τόπους μακρινούς !! Η σκέψη σου γίνεται ένα με την φύση, αφήνοντας πίσω άγχος και καθημερινότητα! Κατεβαίνοντας το μονοπάτι, και μετά από 10 λεπτά κακοτράχαλου δρόμου, ξεχωρίζουμε την Πολεμάρχα από την σκεπή της, "πνιγμένη" μέσα στα λιόδεντρα. Πλησιάζοντας, ασυναίσθητα το μάτι αρχίζει να εξερευνεί το τοπίο, νομίζοντας ότι από την αφρισμένη θάλασσα, θα πεταχτεί κανένα κουρσάρικο καράβι, με τους κουρσάρους να αναπαύονται, κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Τέτοια ομορφιά, και ηρεμία έχει τούτος ο τόπος, που σε ταξιδεύει !!! Φυσικά όσο ήρεμο και αν είναι το τοπίο δεν σε κάνει να ξεχνάς και την αγριότητα που έχει περάσει από κουρσάρους και κλέφτες. Πολλοί λένε ότι πολλά βράδια, μέσα από την θάλασσα ακούς τον ήχο από τα ξύλινα κατάρτια να τρίζουν. Άλλες φορές ακούς φωνές και γέλια !!! Οι θρύλοι κάθε τόπου είναι πολλοί σε όλη την Ελλάδα. Ακούς ιστορίες και πράγματα που συνέβεναν παλιά, που δυσκολεύεσαι να τα πιστέψεις. Μα θα μου πεις αυτά είναι « μύθος », πως είναι δυνατόν να τα δεχτώ !! Ίσως αν πας με καθαρή ψυχή, και ανοιχτό μυαλό να τα ακούσεις και εσύ !! Εικόνα
Αυτά που γνωρίζουμε για την Πολεμάρχα τα χρωστάμε στον Κώδικα της Μονής Ταξιαρχών, και τον Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Μπίκο Ηγούμενο της μονής.
Περίπου στα 1400 ένας νέος με το όνομα Αντώνιος, από την επαρχία Καλαμών, πήγε στην Μονή Αγνούντος ( για αυτή την Μονή θα μιλήσουμε σε κάποιο άλλο άρθρο, μια και η ιστορία της είναι πολύ μεγάλη ) και χρίστηκε μοναχός. Έμεινε πολύ λίγο καιρό στην Μονή, και ξεκίνησε να βρει το δικό του μέρος για να ασκητέψει, Ό χώρος βρέθηκε ανάμεσα στην ¨Πιάδα ¨( Νέα Επίδαυρο ) και στην Παλιά Επίδαυρο. Ήταν μια ερημική, απόμακρη , αλλά όμορφη ακρογιαλιά. – Εδώ να σημειώσουμε ότι η περιοχή είναι αρκετά μεγάλη σε μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε ένας τεράστιος χώρος για να χτιστεί η Μονή. Επιλέχθηκε όμως να χτιστεί επάνω σε αρχαίο κτίσμα !! –
Η καλή του φήμη, και ο ενάρετος βίος του στάθηκαν ισχυρά όπλα για να παρακινήσει και άλλους συμπατριώτες του να μείνουν στην Μονή. Τον Ιωσήφ και τον Νικόλα. Ο Νικόλας έγινε μοναχός, και χρίστηκε με τον όνομα Νήφων, όπου με πυρήνα τον Αντώνιο και άλλους μοναχούς δημιούργησε την Μονή Πολεμάρχας. Ο Νήφων έμεινε, και όταν πέθανε ο Αντώνιος ( ο νέος Όσιος Αντώνιος ) μαζί με τους μοναχούς Γαβριήλ και Δαυίδ στάθηκαν η ιδρυτική ψυχή της Μονής.
Ο Νήφων μετά από καιρό έφυγε και πήγε στο Άγιο Όρος όπου έγινε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, και δύο φορές ανέβηκε στον Πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Αυτά τα αξιώματα όμως δεν στάθηκαν εμπόδιο να ξεχάσει την μονή της ¨μετανοίας του ¨ και όσο μπορούσε έστελνε για να ενισχύσει το τελείωμα του ναού της. Όμως τα πράγματα δεν κύλησαν τόσο καλά και ήρθε η πτώση της Πόλης, και άρχισαν ανελέητες επιθέσεις από τους κουρσάρους στην αστερέωτη μονή. Οι μοναχοί της πιάστηκαν και σφαγιάστηκαν από τους κουρσάρους. Στους λίγους που γλύτωσαν ήταν και ο Δαυίδ, που μαζί με άλλους άφησαν το αγαπημένο τους ακρογιάλι, και πήγαν στο Καλάμι σε στεριανό χωμένο τόπο κάπου κοντά στο Αδάμι. Εκεί έχτισαν την δεύτερη μονή, και μετά από δύο χρόνια πήγε και τους βρήκε και ο Γαβριήλ σαν τον ελευθέρωσαν οι κουρσάροι. Μετά από λίγο καιρό οι Επιδαυρίτες τους παραχώρησαν καλύτερο και ευφορότερο τόπο κοντά στην Νέα Επίδαυρο, και στην Δήμαινα.
Η Πολεμάρχα δεν ξαναλειτούργησε ποτέ σαν μονή, και απόμειναν τα χαλάσματα του εξωτερικού περιβόλου, και η εκκλησία να μας την θυμίζουν. Στις μέρες μας η εκκλησία λειτουργεί της Αναλήψεως ( 40 μέρες μετά το Πάσχα ) και πλήθος κόσμου μαζεύεται από στεριά, και από θάλασσα.

Λίγα λόγια για την Μονή........

Εικόνα

Η είσοδος από την Νότια πλευρά, και στην μέση του περιβόλου η Πολεμάρχα. Ο ναός μοιάζει γερασμένος, ατέλειωτος, και σχεδόν τετράγωνος ( 11,75Χ10,80 ) μοιάζει με τρίκλιτη Βασιλική. *
Μισοασβεστωμένη εξωτερικά με φθαρμένο επίχρισμα, που φαίνεται η απλή πλιθοδομή της τοιχοποιίας της. Έχει πολλά φωτιστικά ανοίγματα, και στην ανατολική πλευρά τρία μαζί με το παραθυράκι του Ιερού. Στις μακριές τις πλευρές έχουν ανοιχθεί ακανόνιστα διάφορα παράθυρα και πόρτες. Στην Δυτική της πλευρά είναι ή κύρια είσοδος προς το εσωτερικό της Εκκλησίας, και υπάρχουν άλλες δύο πόρτες όπου αυτή που υπάρχει στην βορινή άκρη είναι χτισμένη !! Γιατί άραγε;
Πάνω από την τοξωτή πόρτα της κεντρικής εισόδου του Ναού υπάρχει μια κόγχη, και δίπλα πάνω στο πεζούλι, ένα παλιό αγγείο τοποθετημένο ομορφαίνει την πρόσοψη.
Εσωτερικά ο ναός είναι γυμνός, χωρίς αγιογραφίες , είναι χωρισμένος σε τρία κλίτη. Τα κλίτη αυτά χωρίζονται με πεσσοτοιχίες , τοξωτούς, στηριγμένες σε έξη πεσσούς. Οι τέσσερις είναι διαστάσεων 0.60Χ0.60, και οι δύο του Ιερού είναι διαστάσεων 0.60Χ0.90.

Το Ιερό δημιουργημένο με τοξωτό άνοιγμα που στηρίζεται στους πεσσούς χωρίς τέμπλο, και είναι στο ίδιο επίπεδο με το δάπεδο του υπόλοιπου ναού !! Σήμερα αντί τέμπλου του έχουν κρεμάσει μια κόκκινη κουρτίνα, άχαρη και αταίριαστη με την απλή και άγρια ομορφιά του ναού.
Στις πλευρές του ναού, υπάρχουν εντοιχισμένα διάφορα πήλινα αγγεία που μου προξένησαν εντύπωση. Αργότερα έμαθα ότι χρησίμευαν σαν τα σημερινά μας ηχεία για λόγους ακουστικής !!!
Από τα κελιά σώζονται μερικοί τοίχοι όπου στα υπέρθυρα των ανοιγμάτων τους διακρίνονται αρχαίοι κίονες . Αν γυρίσει και ψάξει κανείς περιμετρικά, θα βρει διάφορα κομμάτια που μαρτυρούν με σιγουριά ότι ο ναός χτίστηκε πάνω σε αρχαίο κτίσμα.

Κλείνοντας αυτό το οδοιπορικό στην Πολεμάρχα θα ήθελα να σας αναφέρω ότι το 1970 η περιοχή είχε αγορασθεί από Αθηναίο επιχειρηματία, προκειμένου να την εκμεταλλευθεί τουριστικά. Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια και ακόμα δεν έχει γίνει κάποια κίνηση τουριστικής εκμετάλλευσης, εύχομαι να παραμείνει έτσι.... στην μοναξιά της !!!
Ίσως τελικά μετά από τόσα χρόνια να την φυλάνε οι Κουρσάροι σαν Κέρβεροι. Ίσως μετάνιωσαν για το κακό που της έκαναν και ορκίστηκαν να την προστατεύουν μέσα στους αιώνες..... Ποιος Ξέρει...... !!!!ΒΙΝΤΕΟΚείμενο

_________________
Χρήστος Παπαδόπουλος


06 Οκτ 2010, 17:52
Προφίλ
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 26 Φεβ 2010, 19:52
Δημοσιεύσεις: 465
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δημοσίευση Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ -
Μπραβο Χρηστο για την ομορφη παρουσιαση.
Οπως παντα το ΕΧΕΤΕ!!!

_________________
Χαιρετισμούς,

Κώστας

http://www.youtube.com/watch?v=WYFTB6gQlDk
http://www.youtube.com/watch?v=umWEA-gHWwQ&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=Ja7y0QPI ... _embedded#


06 Οκτ 2010, 18:48
Προφίλ WWW

Εγγραφή: 28 Απρ 2009, 00:42
Δημοσιεύσεις: 935
Τοποθεσία: Αγ. Παρασκευή
Δημοσίευση Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ -
Μπράβο καλλιτέχνη μου!

_________________
Γιάννης Μαρατσίνος
Πρωην FREELANDER 2 Si6
Μέλλων LR (εύχομαι και ελπίζω...ανίατη Landroverίτιδα...)


06 Οκτ 2010, 19:59
Προφίλ
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 12 Δεκ 2008, 13:29
Δημοσιεύσεις: 2436
Τοποθεσία: ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Δημοσίευση Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ -
Ωραία περιγραφή, μπράβο!!!!!!!

--

_________________
Κωνσταντίνος
Disco II, V8


06 Οκτ 2010, 21:07
Προφίλ
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 01 Ιαν 2010, 02:54
Δημοσιεύσεις: 2728
Τοποθεσία: Ηλιούπολη
Δημοσίευση Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ -
Ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια !!!

Γενικότερα ο γραπτός λόγος με εκφράζει, και μου αρέσει να γράφω διάφορα σε ένα κομμάτι χαρτί. Δυστυχώς είναι τέτοιοι οι ρυθμοί της ζωής μας, που κάποια ωραία πράγματα ή δεν έχουμε τον χρόνο να ασχοληθούμε, είτε είμαστε τόσο μπλοκαρισμένοι που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε ακόμα και στα απλά πράγματα.

Martin σε ζηλεύω ( με την καλή έννοια ) που μπορείς και αποτυπώνεις τόσο όμορφα τα συναισθήματα σου στον γραπτό λόγο, και ακόμα περισσότερο, που μέσα από αυτά, τα νιώθουμε και ταξιδεύουμε ( έστω και λίγο, όσο κρατάει ένα κείμενο ) νοερά και εμείς :thright:

_________________
Χρήστος Παπαδόπουλος


07 Οκτ 2010, 21:36
Προφίλ

Εγγραφή: 28 Απρ 2009, 00:42
Δημοσιεύσεις: 935
Τοποθεσία: Αγ. Παρασκευή
Δημοσίευση Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ -
xristos έγραψε:
Ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια !!!

Γενικότερα ο γραπτός λόγος με εκφράζει, και μου αρέσει να γράφω διάφορα σε ένα κομμάτι χαρτί. Δυστυχώς είναι τέτοιοι οι ρυθμοί της ζωής μας, που κάποια ωραία πράγματα ή δεν έχουμε τον χρόνο να ασχοληθούμε, είτε είμαστε τόσο μπλοκαρισμένοι που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε ακόμα και στα απλά πράγματα.

Martin σε ζηλεύω ( με την καλή έννοια ) που μπορείς και αποτυπώνεις τόσο όμορφα τα συναισθήματα σου στον γραπτό λόγο, και ακόμα περισσότερο, που μέσα από αυτά, τα νιώθουμε και ταξιδεύουμε ( έστω και λίγο, όσο κρατάει ένα κείμενο ) νοερά και εμείς :thright:


Να κανεις και αυτό που σου αρέσει Χρήστο οσο πιο συχνά μπορείς... η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ...

Ακομα καλύτερα θα είναι αν μπορεσείς κάποια στογμή να εχεις ως επάγγελμα κατι που σε ευχαριστεί (δεν αναφέρομαι μόνο στη συγκεκριμένη ασχολία).

Υ.Γ. Τα λέω για να τα ακούω και εγω!

_________________
Γιάννης Μαρατσίνος
Πρωην FREELANDER 2 Si6
Μέλλων LR (εύχομαι και ελπίζω...ανίατη Landroverίτιδα...)


07 Οκτ 2010, 23:38
Προφίλ
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 01 Ιαν 2010, 02:54
Δημοσιεύσεις: 2728
Τοποθεσία: Ηλιούπολη
Δημοσίευση Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ -
Γιάννη τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές μεταξύ μας :thright: .

Πολύ θα το ήθελα αλλά...................................

..................................αν και ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η τύχη, ή.............η ατυχία :lol:

_________________
Χρήστος Παπαδόπουλος


07 Οκτ 2010, 23:44
Προφίλ

Εγγραφή: 28 Απρ 2009, 00:42
Δημοσιεύσεις: 935
Τοποθεσία: Αγ. Παρασκευή
Δημοσίευση Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ -
Αν το καλοσκεφτείς είναι περισσότερο στο χέρι μας απο οτι νομίζουμε ή θελουμε να νομίζουμε...

_________________
Γιάννης Μαρατσίνος
Πρωην FREELANDER 2 Si6
Μέλλων LR (εύχομαι και ελπίζω...ανίατη Landroverίτιδα...)


07 Οκτ 2010, 23:55
Προφίλ
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 01 Ιαν 2010, 02:54
Δημοσιεύσεις: 2728
Τοποθεσία: Ηλιούπολη
Δημοσίευση Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ -
Δίκιο έχεις αλλά ποιος παίρνει την απόφαση? :oops:

_________________
Χρήστος Παπαδόπουλος


08 Οκτ 2010, 00:00
Προφίλ
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 12 Δεκ 2008, 13:29
Δημοσιεύσεις: 2436
Τοποθεσία: ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Δημοσίευση Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ -
Νομίζω ότι τελικά θα παρθεί αργά ή γρήγορα....................

--

_________________
Κωνσταντίνος
Disco II, V8


08 Οκτ 2010, 00:41
Προφίλ
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 01 Ιαν 2010, 02:54
Δημοσιεύσεις: 2728
Τοποθεσία: Ηλιούπολη
Δημοσίευση Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ -
Λες? Μακάρι !!!

_________________
Χρήστος Παπαδόπουλος


08 Οκτ 2010, 00:44
Προφίλ
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 12 Δεκ 2008, 13:29
Δημοσιεύσεις: 2436
Τοποθεσία: ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Δημοσίευση Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ -
Όχι θα κάτσουμε να σκάσουμε.....................

--

_________________
Κωνσταντίνος
Disco II, V8


08 Οκτ 2010, 00:53
Προφίλ
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 01 Ιαν 2010, 02:54
Δημοσιεύσεις: 2728
Τοποθεσία: Ηλιούπολη
Δημοσίευση Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ -
χαχαχαχα
Μ αρέσεις !!! :wink: :lol:

_________________
Χρήστος Παπαδόπουλος


08 Οκτ 2010, 00:54
Προφίλ
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 02 Μαρ 2005, 18:51
Δημοσιεύσεις: 9480
Τοποθεσία: Ωρωπός Αττικής (190 15)
Δημοσίευση Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ -
KT4X4 έγραψε:
Όχι θα κάτσουμε να σκάσουμε.....................

--AYTO !!!!!!!
Καλημέρα σε όλους

_________________
Παντελής Γιαμαρέλλος
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ LAND ROVER (ιδρυτής & μέλος)
Τ.Θ. 9501, 190 15 Ωρωπός
τηλ 22950 37637
φαξ 22950 31818
κιν. 6944 579911
skype: pantelis.giamarellos
pantg@otenet.gr

"Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος ηλιθίου"
(ο αχάριστος μπορεί να επανορθώσει, ο ηλίθιος ποτέ)


08 Οκτ 2010, 07:54
Προφίλ
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 12 Δεκ 2008, 13:29
Δημοσιεύσεις: 2436
Τοποθεσία: ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Δημοσίευση Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ -
Πάλι της εποχής σου τραγούδια μας έβαλες :D :D :D :D


ΥΣ: Περιμένω ένα τηλέφωνο.....................................................

--

_________________
Κωνσταντίνος
Disco II, V8


08 Οκτ 2010, 23:34
Προφίλ
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Απαντήστε στο θέμα   [ 16 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com